top of page

האם עורכות דין עושות נטוורקינג פחות טוב מעורכי דין?

  • תמונת הסופר/ת: שירן שבתאי
    שירן שבתאי
  • 20 ביולי 2019
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 21 ביולי 2019

רבות נכתב ונאמר על חשיבות נטוורקינג (רישות עסקי) להתקדמות אישית ומקצועית, ודאי במדינת ישראל.

כן, נכתב על דרכים שונות לעשות נטוורקינג ולבנות קשרים ועל טכניקות לשימור ולמיצוי הפוטנציאל העסקי מקשרים אלה.


ולמרות הכל, משהו הרגיש לי חסר.

חלק מהפאזל שקוראים לו "נטוורקינג" נעלם, ונדמה היה לי שאף אחד לא מדבר עליו, לפחות לא בסביבה המשפטית שהקיפה אותי.

כשרק התחלתי לבנות את רשת הקשרים העסקית שלי, גיליתי שוני מעניין, בגישה ובדרך שנשים עושות נטוורקינג לעומת גברים.

הבטחתי לעצמי, שיגיע יום ואחקור את הנושא שהרגשתי בבטן שיש לו משקל רב ואבין את משמעותו בעולם העסקי.

?מדוע חוזק הקשרים שנשים מצליחות לייצר בנטוורקינג חלש יותר לעומת גברים

מאחר ומעולם לא שמעתי בסביבתי המשפטית שיח על ההבדלים בגישות ובאופן של נטוורקינג נשי וגברי, התחלתי בחיפוש חומר כתוב באינטרנט על ההבדלים ומטבע הדברים, התמקדתי במיוחד בקשר של הנושא לעולם המשפט בישראל.


אמנם, מצאתי מספר אייטמים קצרים וכלליים על ההבדלים בגישות בין נשים וגברים, אך לא מצאתי, לפחות בעברית, מחקרי עומק בנושא, על אחת כמה וכמה, אייטמים המדברים על משמעות השוני בעולם המשפטי.


פניתי למחקרים בחו"ל, ואיתרתי מאמר שפורסם בנובמבר 2018 במגזין Human Relations, בהוצאת SAGE, אשר כלל תוצאות של מחקר שנערך בקרב 37 נשות עסקים בכירות בתאגידים מובילים בגרמניה בשאלה: "מדוע חוזק הקשרים שנשים מצליחות לייצר בנטוורקינג חלש יותר לעומת גברים?".


עד אותו מחקר, נעשו מחקרים שהוכיחו את החשיבות של נטוורקינג לקידום מקצועי, את העובדה שנשים "מרוויחות" פחות מרשת הקשרים שלהן ביחס לגברים, את קיומם של הבדלים בכמויות הקשרים ואיכותם ברשתות עסקיות של נשים וגברים (רשת הקשרים הגברית גדולה יותר מבחינת מספר הקשרים שהיא מכילה), את העובדה שהקשרים שנשים יוצרות חזקים יותר מאלה שיוצרים הגברים וכן, שנשים נוטות לייצר קשרים עם אנשים במעמדן בעוד שגברים חותרים ליצירת קשרים עם אנשים בכירים מהם.

הומופיליה - כשאנשים נוטים להתחבר לאנשים הדומים להם

מסתבר, שמעולם לא נעשה מחקר מעמיק שבודק מדוע ואיך קיים ההבדל בחוזק וביצירת רשת הקשרים בין נשים וגברים.

אחד הדברים המעניינים שהתגלו לחוקרות, היה שלא רק שחוזק הקשרים שייצרו נשים חלש יותר לעומת אלה שייצרו הגברים, אלא גם שקיים הבדל מגדרי ביכולת "לנצל" את הקשרים שנוצרו לצרכים עסקיים ואישיים.


נשים, כך גילו החוקרות מתקשות בכך הרבה יותר, בעיקר בגלל שתי הסיבות הבאות:


א. אי הכללת נשים ברשתות קשרים עסקיות באופן מובנה כתוצאה מ:

  1. קונפליקט משפחה-קריירה - אירועי נטוורקינג מתרחשים בד"כ מחוץ לשעות העבודה, בערבים או בסופי שבוע והדבר יוצר קושי לנשים להשקיע ולהגיע לאירועים אלה על חשבון זמן המשפחה וההשקעה בניהול הבית, דבר המונע מהן גישה והזדמנות לייצר קשרים עסקיים מניבים.

  2. הומופיליה (מונח מתחום הסוציולוגיה, המתאר את נטייתו של האדם ליצור קשרים עם אנשים דומים לו) - על-פי המחקר, לעיתים קרובות, נתקלות נשים בקליקות סגורות של גברים בעלי מאפיינים או תחביבים דומים, ללא יכולת אמיתית "להתאים" לקבוצה. בירה עם החבר'ה אחרי העבודה? שיחה על משחק הכדורגל בשבת? ברגע שהפעילות החברתית או מאפייני הקבוצה שונים, באופן מבני-טכני,על פי המחקר, נוצר פער גדול יותר לגישור על-מנת לייצר קשר ולכן "הכניסה" לרשת קשה יותר ומותירה את הנשים בחוץ.


ב. חסמים התנהגותיים-אישיים הכוללים:

  1. אמונות מגבילות הנוגעות לרמת מוסר אישית גבוהה באינטראקציות חברתיות. לפי המחקר, נשים רבות חוות קושי לעשות נטוורקינג עסקי גרידא, כיון שהן רואות בכך משהו שנוגד את אמות המוסר שלהן - למשל, הן לא מעוניינות "להשתמש" באנשים אחרים כדי להתקדם; לייצר חברויות לא אותנטיות או עם אינטרסים; "לנצל" ולהיות לא הוגנות מבחינת היכולת והרצון שלהן להחזיר טובה באותו הרגע; לייצר קשרים עם אנשים שלא לטעמן וכו'. אמונות אלה, גורמות לפחות פתיחות לייצר קשרים חדשים וליזום אינטראקציות עסקיות-חברתיות.

  2. צניעות מגדרית - אותה צניעות שנחקרה בהקשר לניהול מוצלח של משא ומתן וההבדלים בין התוצאות שהשיגו נשים לעומת גברים זהים במאפייניהם המקצועיים, משפיעה גם על היכולת לעשות נטוורקינג. הצניעות המגדרית אשר מביאה נשים רבות להעריך את עצמן בחסר, קשורה בין היתר, כך נטען, לחוסר בטחון עצמי, לביישנות או חוסר נעימות עם כל מה שקשור לשיווק עצמי. בתרבויות רבות, נשים חונכו שצניעות היא מעלה טובה ונדרשת. אין זה מפתיע, שמחקרים רבים הוכיחו שנשים לא רוצות לשים את עצמן במרכז השיח או להיתפס כרברבניות על-ידי שיווק עצמי.


כיצד יכולות עורכות דין לשפר את יכולות הנטוורקינג שלהן ולייצר רשת קשרים מניבים שיסייעו להן להתקדם, ללמוד, למצוא מודלים לחיקוי, מנטורים ולהגדיל את החשיפה להזדמנויות עסקיות?


העלי את פעילות הנטוורקינג שלך בסדר העדיפויות

אני בטוחה שיש דברים בעבודה שאת לא אוהבת לעשות, נכון? את עדיין עושה אותם כי צריך...

אותו הדבר עם נטוורקינג. גם אם את לא אוהבת לעשות, את צריכה להבין ולהפנים שזה חלק מהעבודה והמקצועיות שלך - הן בשעות העבודה, הן מחוצה להן.

פני לפעילות זמן, הקדישי את עצמך באמת, על מנת לייצר קשרים עמוקים להבדיל מקשרי "סמול-טוק" הנשארים שטחיים מבחינת נושאי השיחה והקרבה הבינאישית.

אגב, היתרון בנטוורקינג שאפשר לעשות אותו בכל מקום - בגינה, בשיעור פילאטיס, בקבוצת ריצה, בבית הספר של הילדים, בבית המשפט וכו'.


הפכי את הלימון ללימונדה

מצאי את העניין וההזדמנות באנשים שאת נתקלת בהם.

שאלי שאלות, התענייני ונסי לראות כיצד את יכולה לסייע להם (ולא רק במישור המקצועי).

הרעיון בנטוורקינג הוא קודם כל לתת, לעזור ולהביא ערך לאדם שמולך.

עצם הנתינה מעוררת אמון ובונה את מערכת היחסים עם בסיס טוב ורחב.

בהמשך, תוכלי לבחון כיצד את יכולה להפיק תועלת, אם תחפצי בכך, בזמן כלשהו.

ככל שתלמדי להקשיב לצד השני ולמה שנאמר (ולא נאמר), תוכלי ללמוד הרבה ולהשיג מידע עסקי שתוכלי לתרגם להזדמנויות בשוק.


שברי הרגלים וצאי מאזור הנוחות

בכל הזדמנות שיש לך, נסי לייצר קשר דווקא אם הגורם ממנו את נמנעת באופן טבעי.

כפי שנאמר למעלה, אנשים נוטים להתחבר לאנשים הדומים להם.

קחי יוזמה, ופתחי פתח לקשרים עם אנשים שונים ממך - בין אם בגיל, במגדר, בתפקיד ובבכירות.

תהי מופתעת כמה דווקא הקשרים האלה יכולים להיות מפרים ומקדמים.


להתבונן וללמוד

ככל שיש לך אפשרות, נסי להתלוות לריינמייקר/ית והתבונני כיצד הם מייצרים קשרים בסיטואציות שונות. מה הם אומרים? כיצד מקדמים את השיחה? האם יש מוטיבים חוזרים בהתנהגותם עם אנשים?

ברגע שתפנימי שכל מי שמסביבך עושה את זה, תוכלי להרגיש נוח יותר עם הנושא ולקבל את היותו "בסדר" מבחינה מוסרית-חברתית, זה לחלוטין חלק מהביזנס.

ההתבוננות באנשים אחרים שעושים את זה, תלמד אותך טכניקות ושיטות לעשות את זה ועם הזמן תוכלי לפתח לך את השיטה שמרגישה לך הכי נכון.


העשרה ופיתוח אישי

נסי להקדיש זמן לחומר לימודי על האופן בו עושים נטוורקינג - אולי סרטון ביוטיוב? אולי קורס או סדנה לשיפור מיומנויות בתחום? אולי בכלל קורס להתפתחות אישית שיקנה לך יותר בטחון ויאפשר לך לצאת יותר בקלות מאזורי הנוחות שאת רגילה אליהם. כל דבר שאת מרגישה שיכול לסייע לך לעבור את החסמים שעוצרים אותך - מצוין!


למדי לבקש

ההבדל בין בקשה לדרישה הוא שבדרישה נלווה רגש חיובי או שלילי לתגובת האדם השני.

ככל שתלמדי לבקש, מבלי לצפות לתוצאה מסוימת, כך תוכלי לקבל כל תשובה בצורה חיובית ותעזי לבקש מה שאת רוצה או צריכה מהגורמים השונים ברשת הקשרים שלך.

ככל שתבקשי, תעלי את הסיכויים שלך לקבל את מבוקשך ובכך לגרום לקשרים שייצרת להיות מניבים ולהביא לך תועלת.


והכי חשוב בעיני - התאמני כמה שיותר.

זה קצת כמו ללמוד ללכת - ככל שתתאמני, תרגישי שקישורי הנטוורקינג שלך באים לך בטבעיות ובקלות. אני מבטיחה לך, שהפירות מרשת הקשרים שלך, לא יאחרו לבוא.

לסיום, את מוזמנת להצטרף לקבוצת עורכות דין מדברות >> Business & Pleasure בה חברות עורכות הדין המצליחות בישראל.

כמו תמיד, את מוזמנת להתייעץ ולכתוב לי כל מה שעולה בדעתך.


בהצלחה :)



Comments


bottom of page