מחקר: נשים וגברים צריכים סוגים שונים של רישות עסקי (נטוורקינג) כדי להצליח מקצועית
- שירן שבתאי
- 24 ביולי 2019
- זמן קריאה 4 דקות
כידוע, רשת הקשרים העסקית-חברתית שלנו היא מרכיב קריטי ביכולתנו להתקדם ולהצליח מקצועית.
עוד אנחנו יודעים, שיש הרבה יותר גברים מנשים בעמדות ניהול בכירות.
אם קראתם את הפוסט הקודם שלי "האם עורכות דין עושות נטוורקינג פחות טוב מעורכי דין?", אתם גם יודעים שנשים וגברים עושים נטוורקינג באופן שונה.
השאלה המתבקשת, היא האם קיים שוני במאפייני רשת הקשרים של נשים מצליחות לבין רשת הקשרים של גברים מצליחים, ואם כן כיצד ניתן לאפיינו?
על שאלה זו ניסה לענות מחקר שפורסם בינואר 2019 על-ידי החוקרים Yang Yang, Nitesh V. Chawla, and Brian Uzzi.
בשורה התחתונה, תוצאות המחקר הצביעו על כך שההרכב המגדרי ודפוסי התקשורת ברשת הקשרים העסקית-חברתית שיוצרות נשים, יכולים לנבא את הצלחתן והתברגותן בעמדות ניהול בכירות.
המחקר בוצע בקרב סטודנטים וסטודנטיות למנהל העסקים ובמהלכו נאספו נתונים כגון: ביצועים אקדמיים, ניסון מקצועי, קווי אופי בולטים ומרכיבי רשת הקשרים שיצרו הסטודנטים והסטודנטיות במהלך לימודיהם.
בתום הלימודים, בדקו החוקרים את רמת השתלבותם של הסטודנטים שסיימו בתפקידי ניהול ברמות שונות של סמכויות.
לאחר מכן, ניסו החוקרים לזהות האם קיים קשר בין מאפייני רשת הקשרים שיצרו הסטודנטים במהלך הלימודים לבין השמתם בתפקידים הניהוליים.

תוצאות המחקר
אחרי שהביאו בחשבון את קווי האופי, הביצועים האקדמיים והניסיון התעסוקתי של הסטודנטים, גילו החוקרים, שמאפייני רשת הקשרים שיצרו הסטודנטים במהלך הלימודים , עשויה במקרים רבים, לנבא את השמתם בתפקידים ניהוליים בכירים.
לפי המחקר, ככל שהסטודנט היה "מרכזי" יותר ברשת הקשרים הרחבה של מוסד הלימוד, כך התפקיד שקיבל אחרי הלימודים היה בכיר יותר.
גברים שהיו ברבעון העליון במספר הקשרים שיצרו, בד"כ השתלבו בתפקידים בכירים פי 1.5 יותר מגברים שהיו ברבעון התחתון.
בעוד שמרכזיותן של הסטודנטיות ברשת הקשרים של מוסד הלימוד חוזה אף היא את השתלבותן בתפקידים בכירים, לסטודנטיות יש מרכיב נוסף שהשפיע על השתלבותן בתפקידי ניהול בכירים: מעגל פנימי של קשרים, המורכב ברובו מנשים אשר קשורות באופן עצמאי אחת לשנייה אך ללא חפיפה בין אנשי הקשר של כל אחת מהן עם צדדים שלישיים.
נשים שהיו ברבעון העליון מבחינת מרכזיותן ברשת הקשרים של מוסד הלימודים וגם היו בעלות מעגל קשרים פנימי, המורכב ברובו מנשים אחרות, היו צפויות להשתלב בתפקידי ניהול בכירים פי 2.5 יותר מנשים עם מרכזיות נמוכה יותר ומעגל פנימי של קשרים המורכבים ברובם מגברים.
סטודנטיות שהיו בעלות רשת קשרים עם מאפיינים דומים לאלה של הסטודנטים שהשתלבו בתפקידים בכירים, השתלבו בתפקידים פחות בכירים, למרות שהיו להן כישורי מנהיגות דומים לאלה של הסטודנטיות שהשתלבו בתפקידים בכירים.
המסקנה של החוקרים:
סטודנטים (גברים) בעלי רשת קשרים רחבה בלימודים המתקדמים, צופה בסבירות גבוהה השמה בתפקידי ניהול בכירים, ככל שהיא רחבה.
השמתן של סטודנטיות (נשים), בעלות מאפיינים זהים לאלה של הסטודנטים, בתפקידים בכירים לעומת זאת, תלויה לא רק ביצירת רשת קשרים רחבה, אלא גם ביצירת מעגל פנימי מובחן של רשת קשרים נשית חזקה.

המעגל הפנימי של נשים שהשתלבו בתפקידים בכירים, מאופיין בדואליות לא רגילה של רשת הקשרים:
מצד אחד יצירת "קליקה" נשית סגורה, ומצד שני כל אישה בעלת קשרים נוספים לצדדים שלישיים.
נראה, כי רשת הקשרים ה"כפולה" מספקת גישה למידע "מגדרי" שלא מדובר בקרב אנשי הקשר הגבריים, מידע אשר תורם במידה רבה להצלחתן של נשים ולגישה לנתונים מגוונים בשוק העבודה, הדרושים למציאת עבודה וניהול משא ומתן מוצלח.
ממה נובע ההבדל?
מרכזיות הסטודנט או הסטודנטית ברשת הקשרים במוסד הלימוד, מאפשרת גישה מהירה למידע על משרות חדשות שנפתחות, על התנאים במקומות העבודה, אפשרויות קידום, נקודות חשובות למעסיק הפוטנציאלי וכו'. מידע זה, מצוי אצל סטודנטים שונים בכיתה, ולכן ככל שלסטודנט יש קשרים רבים יותר, כך היכולת שלו או שלה לגשת למידע המפוזר, רבה יותר, ולכן היכולת לעשות במידע שימוש טובה יותר.
זו הסיבה, מדוע לסטודנטים בעלי קשרים רבים יותר יש סיכוי גדול יותר להתברג בעמדות בכירות גדולה יותר.
אולם, כיון שסטודנטיות המחפשות להתברג בעמדות בכירות נתקלות, לא אחת, במכשולים תרבותיים או "פוליטיים", אשר סטודנטים לא נתקלים בהם, בעוד שמידע זה מספיק עבור הסטודנטים, רשת הקשרים הנשית הפנימית של הסטודנטיות מאפשרת להן גישה למידע "פרטי" שרלוונטי עבורן במיוחד כיון שהוא תלוי מגדר.
לדוגמה: גישת המעסיק הפוטנציאלי בעניין העסקת נשים בעמדות בכירות. מידע מסוג זה, מסייע לסטודנטיות בתהליך חיפוש העבודה על-ידי חיזוק יכולתן לבחון טקטיקות למשא ומתן ולהתנהלות בראיון העבודה עם המעסיק.
בעוד שגם לסטודנטים יש מעגלי נטוורקינג גבריים, לא נמצא במחקר קשר בין מעגלי הנטוורקינג הגבריים הנפרדים לעמדות בהם התברגו הסטודנטים.
בסופו של דבר, מה צריך כדי להצליח?
על-פי המחקר, כדי להגדיל את הסיכויים להצליח, גברים נדרשים להיות מרכזיים ככל האפשר ברשת הקשרים במוסד הלימודים - היינו, להיות בעלי קשרים רבים ככל האפשר.
מדוע?
כדי לקבל גישה רחבה ומהירה ככל האפשר למידע ולהזדמנויות בשוק.
נשים, לעומת זאת, צריכות לבסס רשת קשרים כפולה - האחת, רחבה ככל האפשר בדומה לזו של הגברים. ואילו השנייה, מעגל פנימי של קשרים קרובים עם נשים אחרות.
מדוע?
כדי להיות חשופות לא רק למידע ולהזדמנויות בשוק, אלא גם למידע נוסף שרלוונטי להן כנשים (למשל: שוויון בתכניות קידום לנשים ולגברים בארגון, האם הן צפויות להישאל בראיון העבודה על תכניתן להקים משפחה והדרך האופטימלית לענות על כך).

מאפייני הרשת הנשית הפנימית
במחקר הסתבר, כי גם לרשת הנשית הפנימית יש מאפיינים מיוחדים שיכולים להגדיל את הסיכויים להתברג בתפקידים בכירים.
הרשת צריכה להיות מורכבת מקשרים קרובים לנשים החברות בה, אך בין הנשים עצמן יש מעט אנשי קשר משותפים (חופפים).
באופן מעניין, נמצא כי מאפייני רשת הקשרים הגברית, לא שינתה דבר ביחס לסיכוי להשמה מקצועית.
ההבדל, נובע כנראה בגלל שגברים לא צריכים מידע תלוי מגדר שנשים צריכות על מנת לנווט בעולם עסקי-גברי.
נטוורקינג "חכם" - עדיף
המחקר מציע שנשים יכולות להרוויח מאימוץ גישה אסטרטגית בעשיית נטוורקינג, למשל:
להעדיף איכות על כמות - יותר מכמה אנשים, משנה מי הם האנשים שמרכיבים את רשת הקשרים שלנו.
לזהות אנשים שחברים במספר רשתות חברתיות-עסקיות ולהתחבר אליהם.
אקראיות - על מנת להתגבר על הנטייה הטבעית שלנו להתחבר לאנשים הדומים לנו, כדאי לייצר לעצמנו הזדמנויות לחשיפה לאנשים מגוונים ושונים אשר יכולים באמצעות הידע, הניסיון והקשרים השונים שלהם להביא אותנו להתפתחות מקצועית מהירה יותר. אקראיות היא אחת מהדרכים הטובות ביותר להגדיל ולקדם במהירות את רשת הקשרים שלנו, שכן ככל שיש לנו דמיון עם אנשי קשר מסוימים, סביר שתהיה חפיפה גדולה יותר בין אנשי הקשר שלנו ולכן היכולת להגיע לקשרים חדשים ורחוקים יותר, קטנה יותר. אז נכון, יהיה לנו יותר נעים ונוח חברתית עם אנשים דומים, אך מבחינת הזדמנויות והתפתחות מקצועית, נפספס.
לסיכום, לפי המחקר, על מנת להתקדם מקצועית, נשים צריכות להשקיע יותר מאמץ ביצירת רשת קשרים ביחס לגברים, שכן הן נדרשות גם ליצירת רשת קשרים נשית פנימית.
החדשות הטובות הן, שברגע שיודעים זאת, ניתן לפעול בצורה אסטרטגית על מנת לייצר את הקשרים הנדרשים ולהגדיל את הסיכויים לחשיפה להזדמנויות שיקדמו אותנו בקריירה.
בהזדמנות זו, אם את עורכת דין (גם כזו שעשתה הסבה מקצועית), את מוזמנת לעשות צעד אסטרטגי לפיתוח מעגל הנטוורקינג הנשי שלך ולהצטרף לקהילת עורכות הדין בישראל .
Comments